Protutijela iz ljama – veliki potencijal u borbi protiv COVID-19

Tretman koji se sastoji iz ”nanotijela”, malih, jednostavnijih verzija antitijela, koja su prirodno proizvele ljame kao odgovor na infekciju imaju veliki potencijal u liječenju COVID-19.

 

Znanstvenici su u istraživanju objavljenom u Nature Communications cijepili ljame neinfektivnim dijelom proteina virusa SARS-CoV-2, stimulirajući njihov imunosni sustav da napravi posebne molekule zvane nanotijela. Znanstvenici su zatim pažljivo odabrali i pročistili najučinkovitija nanotijela iz uzorka krvi uzetog iz ljama te su uspjeli uzgojiti velike količine ovih nanotijela. Glodavci koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2, a liječeni su ovim nanotijelom koji im je apliciran u vidu spreja za nos potpuno su se oporavili u roku od šest dana. Stoga, nakon što se terapija testira na ljudima, mogla bi se primjenjivati za liječenje, ali i sprečavanje infekcije u vidu jednostavnog spreja za nos.

Nanotijela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitijela, objasnio je je profesor Ray Owens, glavni autor istraživanja objavljenog 22. rujna 2021. u Nature Communications. Nanotijela su jeftinija i jednostavnija za proizvodnju i primjenu u odnosu na ljudska antitijela. Naime, ljudska antitijela uzeta od pacijenata koji su se oporavili od Covid-19 do sada su predstavljala ključnu strategiju u liječenju teških oblika COVID-19.

Međutim, njih je potrebno primijeniti infuzijom kroz iglu u bolnici. S druge strane, nanotijela mogu se dostaviti izravno u dišne ​​putove putem raspršivača ili spreja za nos te se samim time mogu samostalno primijeniti kod kuće.

Ovakav način primjene ima veliku prednost u odnosu na administraciju lijekova ili cjepiva iglom, s obzirom da ne zahtijeva hospitalizaciju. Dodatna prednost je što se lijek primjenjuje izravno na mjestu infekcije u dišnom sustavu te se može koristiti i u sprječavanju infekcije.

Više detalja možete pronaći na sljedećem linku:

Kontakt

Nazovite nas

+385 1 2431 390

Email

info@health-online-hero.com

Naša lokacija

Zajčeva 19
10000 Zagreb

Skip to content