Strategija prenamjene lijekova identificirala je preko desetak postojećih lijekova kao potencijalne terapije za COVID-19

Iako već postoje učinkovita cjepiva protiv COVID-19, nedostatak učinkovitih antivirusnih lijekova koji mogu spriječiti infekciju virusom SARS-CoV-2 ili zaustaviti razvoj bolesti COVID-19 potaknulo je Calibr (California Institute for Biomedical Research) i Scripps Research na suradnju koja je rezultirala testiranjem više od 12 000 lijekova u dvije različite vrste ljudskih stanica zaraženih SARS-CoV-2. Lijekovi korišteni u istraživanju uzeti su iz knjižnice za prenamjenu lijekova ReFRAME, a koju je Calibr formulirao 2018. godine uz potporu Zaklade Bill & Melinda Gates utemeljene za rješavanje hitnih medicinskih problema. Zbirka sadrži lijekove koje je odobrila Američka Agencija za hranu i lijekove FDA (U.S. Food and Drug Administration) kao i druge eksperimentalne spojeve koji se nalaze u različitim fazama kliničkih ispitivanja. Pretraživanje ove knjižnice lijekova s antivirusnim djelovanjem s potencijalom za prenamjenu u terapiju za COVID-19, rezultiralo je s 90 postojećih odobrenih lijekova i/ili kandidata za lijekove u različitim fazama kliničkih ispitivanja. Od ovih 90, njih 13 je imalo najveći potencijal za prenamjenu u terapiju za COVID-19. Identificirana su četiri odobrena lijeka od strane Američke Agencije za hranu i lijekove – halofantrin, nelfinavir, simeprevir i manidipin, a preostalih devet je u različitim fazama kliničkih ispitivanja.

Neke od najučinkovitijih antivirusnih strategija su ‘kokteli’ u kojima se pacijentima daje nekoliko različitih lijekova za borbu protiv infekcije, poput onih koji se koriste za liječenje infekcija virusom HIV. Stoga su, u ovom istraživanju, znanstvenici ponovo ispitali knjižnicu spojeva ReFRAME u prisutnosti niskih koncentracija (80nM) remdesivira (Veklury®), antivirusnog lijeka kojeg je proizvela farmaceutska tvrtka Gilead, odobrenog od strane Američke Agencije za hranu i lijekove kao terapija za COVID-19. Rezultati ispitivanja učinka kombinacije lijekova na tijek infekcije, rezultiralo je identificiranjem 19 lijekova s aditivnim učinkom. Prednost terapijske strategije koja koristi kombinaciju lijekova je ta što bi uzimanje niže doze bilo kojeg lijeka iz primijenjenog „koktela“ moglo smanjiti rizik od nuspojava tog lijeka. Kombinacije lijekova također mogu usporiti razvoj rezistencije na lijek. Od ovih 19, posebno su istaknuti nukleozidni analog riboprin (prethodno formuliran kao spoj za liječenje mučnine i infekcija na mjestu kirurškog zahvata) i antagonist folata 10-deazaaminopterin (antineoplastični spoj koji je trenutno u fazi II razvoja lijeka) koji se potencijalno mogu davati s remdesivirom u cilju povećanja ukupne sigurnosti i učinkovitosti liječenja uz smanjene nuspojave kao i smanjenog razvoja rezistencije na lijekove.

Doc.dr.sc. Aleksandra Maršavelski,
Specijalist za računalnu biokemiju
PMF

Rezultati ove studije objavljeni su 3. lipnja u časopisu Nature Communications.

Rezultati probira knjižnice spojeva ReFRAME dostupni su na poveznici

Rezultati istraživanja objavljeni su na sljedećoj poveznici:

Kontakt

Nazovite nas

+385 1 2431 390

Email

info@health-online-hero.com

Naša lokacija

Zajčeva 19
10000 Zagreb

Skip to content